Kinder Pingui - przepis na przepyszne ciasto w stylu znanego batonika :)


Jako że ostatnio miałam urodziny i przyszli goście postanowiłam upiec ciasto nie chciałam piec typowego tortu ale nie chciałam też  robić typowe ciasto drożdżowe tak więc zdecydowałam poszukać jakiegoś interesującego przepisu w internecie .I znalazłam przepis na ciasto w stylu Kinder Pingui. 



Ciasto jest dość łatwe wykonanie jednak czasochłonne ale wyszło przepysznie zobaczcie poniższy przepis.


Składniki na ciasto:( Tortownica o średnicy 25 cm) 
Moja była 20 cm dlatego używając formy do babeczek zrobiłam małe ciasteczka. 
*5 Jaj wielkości L
*½ Szklanki cukru
*2 Łyżki oleju
*2 Łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
*¾ Szklanki Mąki pszennej
*1 Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*3 Łyżki ciemnego kakao (ja dodałam więcej)

Białka ubic na sztywno następnie dodawać cukier cały czas mieszając do momentu aż się rozpuści. Dodać żółtka dalej miksując. Następnie dodać olej i mleko chwile miksując do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.  Przesiać do jajecznej masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia przelać do niej masę.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° (termoobieg) ale ja piekłam bez termoobiegu przez 30 min.Upieczony biszkopt pozostawić formie przez 10 min po czym za pomocą noża wykroić go i wyciągnąc z formy. Wystudzić biszkopt na kuchenne kratce.

Składniki na krem:
*500 ml śmietany kremówki 30 bądź 36%
*4 łyżki cukru pudru 
*50 g cukru waniliowego
*250 g cerca mascarpone
*2 łyżki Żelatyny
Dobrze słodzoną kremów kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy .Mascarpone zmiksować dodając ubitą śmietanę delikatnie wymieszać szpatułką .Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Naczynie z żadną wstawić do gorącej wody i mieszać do czasu, aż się rozpuści.
 Wyjąć z wody dodać łyżkę śmietanowego masy, Wymieszać i dodać do reszty śmietanowej masy szybko mieszając. 


Składniki na czekoladową Polewe:
*100 g mlecznej czekolady
*100 g czekolady gorzkiej
*50 g masła
*3 łyżki mleka
*łyżka oleju
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać resztę składników i wszystko rozpuścić na parze .Dokładnie wymieszać i przestudzić .

Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwsza połowę posmarować połowa kremu,Polać cienką warstwą czekoladowej polewy,I schować na kilka minut do zamrażalnika.
Gdy polewa zastygnie nałożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim blatem.Całość polać resztą czekoladowej polewy i schłodzić w lodówce  przez noc. 
 




Ciasto wyszło przepyszne. Biszkopt jest strasznie miękki i puszysty, krem słodki ale nie mdły naprawdę polecam wszystkim rozeszło się jak świeże bułeczki.

Na 100% upiekę to ciasto kiedyś ponownie . 




Komentarze

  1. Mniam! Jak tu być na diecie. Podobne ciasto, ale na bazie cytryny robi moja mama. :-) Przepis zapisany!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Popularne posty