Kinder Pingui - przepis na przepyszne ciasto w stylu znanego batonika :)
Jako że ostatnio miałam urodziny i przyszli goście postanowiłam upiec ciasto nie chciałam piec typowego tortu ale nie chciałam też robić typowe ciasto drożdżowe tak więc zdecydowałam poszukać jakiegoś interesującego przepisu w internecie .I znalazłam przepis na ciasto w stylu Kinder Pingui.
Ciasto jest dość łatwe wykonanie jednak czasochłonne ale wyszło przepysznie zobaczcie poniższy przepis.
Składniki na ciasto:( Tortownica o średnicy 25 cm)
Moja była 20 cm dlatego używając formy do babeczek zrobiłam małe ciasteczka.
*5 Jaj wielkości L
*½ Szklanki cukru
*2 Łyżki oleju
*2 Łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
*¾ Szklanki Mąki pszennej
*1 Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*3 Łyżki ciemnego kakao (ja dodałam więcej)
Białka ubic na sztywno następnie dodawać cukier cały czas mieszając do momentu aż się rozpuści. Dodać żółtka dalej miksując. Następnie dodać olej i mleko chwile miksując do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do jajecznej masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia przelać do niej masę.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° (termoobieg) ale ja piekłam bez termoobiegu przez 30 min.Upieczony biszkopt pozostawić formie przez 10 min po czym za pomocą noża wykroić go i wyciągnąc z formy. Wystudzić biszkopt na kuchenne kratce.
Składniki na krem:
*500 ml śmietany kremówki 30 bądź 36%
*4 łyżki cukru pudru
*50 g cukru waniliowego
*250 g cerca mascarpone
*2 łyżki Żelatyny
Dobrze słodzoną kremów kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy .Mascarpone zmiksować dodając ubitą śmietanę delikatnie wymieszać szpatułką .Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Naczynie z żadną wstawić do gorącej wody i mieszać do czasu, aż się rozpuści.
Wyjąć z wody dodać łyżkę śmietanowego masy, Wymieszać i dodać do reszty śmietanowej masy szybko mieszając.
Składniki na czekoladową Polewe:
*100 g mlecznej czekolady
*100 g czekolady gorzkiej
*50 g masła
*3 łyżki mleka
*łyżka oleju
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać resztę składników i wszystko rozpuścić na parze .Dokładnie wymieszać i przestudzić .
Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwsza połowę posmarować połowa kremu,Polać cienką warstwą czekoladowej polewy,I schować na kilka minut do zamrażalnika.
Gdy polewa zastygnie nałożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim blatem.Całość polać resztą czekoladowej polewy i schłodzić w lodówce przez noc.
Mniam! Jak tu być na diecie. Podobne ciasto, ale na bazie cytryny robi moja mama. :-) Przepis zapisany!
OdpowiedzUsuńNa bazie cytryny ? mmm brzmi kusząco :D
Usuń