Bazyl gotuje !
Zawsze mam problem co ugotować . Brak mi inspiracji , pomysłów .
Ale dzisiaj będąc na zakupach ktoś przechodzący obok na talerzu miał chińszczyznę i powalił mnie ten zapach i wygląd . Tak sobie pomyślałam dawno nie robiłam takiego dobrego obiadu no to dawaj !
Łatwizna dla każdego !
Potrzebne składniki :
500g mięsa (może wieprzowe , drobiowe , wołowe ) co kto lubi ja cały zeszły tydzień miałam kurczaka więc postawiłam na wieprzowinę .
Średniej wielkości por.
Dwie mniejsze papryki ( i tu znowu dowolność )
Przyprawa do chińszczyzny (gotowy sos )
Pieprz
Sól
Ryż
Można dodać również bambus lub grzybki .
I teraz sosik ! Ja mam już gotowy który mieszam w 300ml wody i zalewam tym podsmażone mięso i zieleninę . W Polsce znajdziecie coś podobnego . Sos można również zrobić samem ale do tego dojdziemy .
Natomiast jeśli ktoś nie może robić tego dania z sosem polecam kupić
normalną przyprawę do chińskich dań i przyprawić danie odrobiną takiej
przyprawy.
Mięso pokrojone w kostkę ,posolone i popieprzone wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu .
W między czasie nastawiamy wodę w garnku na ryż .
Co jakiś czas obracamy tak aby kawałki mięsa były zarumienione z każdej strony .
Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy nasze warzywa i smażymy jeszcze 5 min.
Zalewamy nie wielką ilością wody ( pół szklanki wystarczy) i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ( 15 min).
Do słoika wsypujemy naszą mieszankę na sos i dodajemy do niej 300 ml wody. Zalewamy mięso i warzywa . Dusimy pod przykryciem jeszcze 3-4 min .
Sos można wykonać starym i chyba bardzo dobrze znanym wszystkim sposobem : W słoiku roztrzepujemy 2 łyżki mąki z odrobiną wody . Zalewamy , gotujemy aż trochę zgęstnieje . I w tym wypadku należy dodać przyprawę do chińszczyzny.
Odcedzamy ugotowany ryż . Wykładamy go na talerz i polewamy naszym sosem .
I nie patrzymy tylko jemy !
Do następnego
B.
Komentarze
Prześlij komentarz